mandag 1. november 2010

Bølgefestival Hvaler 2010

I helgen ble det arrangert bølgefestival i Hvaler, 4 av oss i Nes-gjengen tok turen nedover. Helgen er nå overstått og jeg sitter her; sliten, støl og veldig fornøyd! :o)

Jeg har vært i surfebølger bare én gang tidligere så det var med litt sommerfugler i magen at jeg på lørdag dro nedover sammen med Johnny og Bjørn Ivar (Jørn fikk ikke blitt med før på søndag). Vi hadde bestemt oss for å dra frem og tilbake begge dagene istedenfor å ligge i telt, noe jeg syntes var en grei løsning. Det er faktisk ganske godt å sove i en seng i forhold til å sove ute (hmm, litt bortskjemt?)...

Tidlig lørdag morgen dro vi nedover og ved båtplassen møtte vi noen flere padlere som skulle over til øya.

Klare for å padle ut til Akerøya

Det var ikke langt å padle over, kanskje 1,5 km, og det gikk raskt. Litt bølgete midt på, men bølgene var ikke større enn ca. 70 cm. (?) Jeg er veldig dårlig på å anslå bølgehøyde, så alle slike antakelser må tas med en klype salt...

Da vi ankom øya holdt de som hadde overnattet der på å gjøre seg klare til å dra ut i bølgene.


Jeg synes jeg må advare om entusiastiske nybegynnerskildringer av helgens bølgeopplevelser
Det er mulig at for enkelte var kanskje bølgene hverdagskost, men det var de aldeles ikke for meg... :o)

Før vi dro ut delte vi oss opp i 3 grupper etter ferdighetsnivå, jeg og Johnny ble med i gruppe 2 som ble ledet av Halvor (kajakkentusiasten), og Bjørn Ivar ble med i gruppe 1 som ble ledet av Einar. I ettertid tenkte jeg at det kanskje var en smule ambisiøst av meg å bli med i denne gruppen (jeg hørte nok mer hjemme i gruppe 1), nybegynner som jeg er, men det gikk bra på et vis. Hehe..

For å varme opp begynte vi med å padle litt frem og tilbake inne ved leirplassen, så padlet vi ut til en bølge som kom inn ved en stake ute i vannet.

Jeg vet ikke om det var meningen at vi skulle padle inn der bølgen brøt, men det var iallefall der vi endte opp, og plutselig lå det en masse kajakker med kjølen opp. Jeg så at Johnny hadde veltet, han rullet seg opp, men med det samme han var oppe skylte bølgen ham overende igjen. Jeg padlet bort for å prøve å hjelpe til, men da jeg kom frem ble også jeg skylt over ende. Jeg kom meg opp i kajakken igjen, men den var full av vann og før jeg kunne padle unna var bølgen der igjen. Jeg klarte å holde meg oppe første gang den kom, men så ble jeg kastet rundt igjen. Johnny fikk heller ikke til å komme seg opp igjen på egenhånd (selv om han neeesten var oppe flere ganger), så vi ble liggende å vente på assistanse. Jeg må innrømme at jeg tenkte; 'hva i h... gjør jeg egentlig her?' når jeg satt i kajakken og prøvde å tømme den for vann etter cowboyentringen, for jeg så hvordan bølgen skylte over Johnny og båten hans. Han ble helt borte i skum og ble dukket under av bølgen gang etter gang. Det så brutalt ut...

Mens jeg lå i vannet og ventet på hjelp etter velt nr.2 ble jeg faktisk litt småbekymret, for jeg har aldri veltet i en brytende bølge før, og jeg ble litt overrumplet av hvor mye kraft det er i en slik bølge. Jeg tittet meg over skulderen for å se når bølgen kom slik at jeg fikk trukket pusten, og jeg måtte tviholde på kajakken for at den ikke skulle bli revet ut av hendene mine. Det var en ny og litt skremmende opplevelse for meg, selv om det for andre sikkert ikke er noe å snakke om i det hele tatt. :o) Etter en stund kom det en annen padler bort og holdt kajakken min stødig så jeg fikk hoppet oppi igjen. Kajakken var fylt til randen av vann, men jeg klarte da på et vis å padle inn til land for å tømme den. Puhh..

Det sier seg vel selv at jeg ikke fikk tatt noen bilder av den ovenfornevnte opplevelsen, men her er iallefall noen bilder og et par videoer av området den utspilte seg i:
Når alle var kommet seg i kajakkene igjen var det tid for litt sidesurf på en litt mindre bølge inne ved land. Det var kjempegøy! Det var områder med bølger og områder med roligere vann, og jeg holdt meg unna der den største bølgen kom inn. Johnny fikk noen veldig fine surfer, jeg fikk også et par som var ok, men jeg må innrømme at jeg veltet. Denne gangen fikk jeg imidlertid til en rask cowboyentring midt i bølgen, så jeg trengte ikke å bli reddet igjen. hehe..

Etter surfingen padlet vi tilbake til leiren for å spise lunch og hvile oss litt... Det var godt med en pause! Jeg tok noen bilder inne i lavvoen vi satt i, men det dugget så mye på linsen at bare ett ble noenlunde brukbart.


Her er Halvor, han tok oss senere med inn i litt for store bølger...
 Etter pausen skulle vi ut for å surfe på den bølgen som veltet oss tidligere på dagen, men da vi kom dit var det så mange padlere der at Halvor mente vi skulle padle ut til 'en snill bølge' litt lenger ut... Herregud!! Når vi (Halvor, Gunnhild, Johnny og jeg) kom fram dit fikk jeg helt sjokk... 'Snill bølge' er overhode ikke ordet jeg ville ha valgt om disse bølgene, de var digre... De var av en helt annen dimensjon enn bølgene inne ved land. Når jeg tittet opp mot bølgetoppene var det nesten som å se en vegg komme imot meg, og jeg må si jeg ble oppriktig redd.
   Jeg ble bare sittende å måpe da Halvor kastet seg ut i en av bølgene og regelrett ble spist opp av den. Den veltet over ham og han ble borte en stund, men han dukket opp igjen og bare padlet videre. Jeg var stiv av skrekk og følte meg ganske alene, hehe.. Gunnhild padlet et lite stykke foran og Johnny kom padlende et lite stykke bak meg, og jeg vendte baugen opp mot bølgene mens jeg ventet på ham (jeg var lite lysten på å være alene i slike bølger, og ville heller ikke få disse bølgene inn fra siden). Jeg tenkte at hvis jeg velter her så sliter jeg virkelig, så jeg stålsatte meg og padlet på opp bølgen, 3-4 bølger skyllet over meg før jeg hadde kommet meg langt nok mot høyre til å være utenfor der bølgene brøt. Det var en opplevelse å kjenne hvor hardt skumvannet traff mot hode og kropp, jeg trodde jeg skulle skylles ut av kajakken, men det gikk heldigvis bra. Når jeg hadde fått padlet meg bort til Johnny sa jeg til ham at jeg ikke følte meg komfortabel med størrelsen på bølgene, og at jeg ville snu. Så da gjorde vi det, og Gunnhild ble også med oss tilbake. Jeg tror Johnny syntes bølgene var i største laget han også, men om jeg ikke hadde feiget ut og insistert på å snu tviler jeg ikke på at han ville ha kastet seg ut i det.

Ingen bilder fra dette området da jeg hadde nok med å få kajakken til å holde riktig side opp...

Tilbake ved leiren ville Gunnhild lære å sculle, så jeg sto i vannet ved siden av kajakken hennes og ga henne noen tips og råd. Jeg tror det bare var selvtilliten det sto på, for det var iallefall 2 ganger hun lå og scullet uten at jeg holdt kajakken oppe for henne. Og etterpå scullet hun litt mens jeg sto på land og så på. Hun sa hele tiden at hun ikke fikk det til, men hun gjorde det altså! :o)Gunnhild øver på å sculle.

Bjørn Ivar leter etter den perfekte vinkel å fotografere fra...

Så var det tid for hjemreise, vi padlet over til Brattestø igjen og kjørte hjem.

På søndag kjørte vi tilbake til Hvaler og denne dagen var Jørn med også.Klare for søndagens padling
 Det blåste kraftigere denne dagen, og på vei over til Akerøya var bølgene skarpere enn dagen før. Det var tungt å padle i motvind.

Da vi kom ut til øya var alle dratt ut allerede, så vi padlet videre for å finne dem. Vinden kom fra en annen retning enn på lørdag og der det dagen før var kjempebølger var det nå nesten helt stille. Etter å ha padlet et stykke møtte vi Einar, Gunnhild og én til som jeg ikke vet hva heter. De holdt på med surf på en bølge som brøt over noen skjær ute på vannet. Denne bølgen var akkurat passe stor syntes jeg, og Einar var flink til å komme med tips og råd om hvordan man skulle gjøre ting. Det var mye å lære om hvordan man best fanger en fin surf. :o)

Jeg fikk dessverre ikke filmet noen av surfene vi fikk, men jeg filmet da et par smånutter av området vi holdt til i. Man kan såvidt se surfebølgen i bakgrunnen, men man ser ikke helt størrelsen.Når vi hadde plasket litt rundt padlet vi inn til land for å spise litt og ta en pause. Det blåste ganske godt og det ble litt småkaldt mens vi satt der, men det var koselig allikevel. Godt med brødskiver, kaffe og sjokolade. Einar delte villig av sin kunnskap om bølgepadling, og vi andre lyttet.
Når vi hadde rastet nok bar det ut til bølgen igjen for mer surf. Einar la seg tett oppe ved skjæret og vinket oss frem når han mente det kom en passende bølge. De helt store bølgene klarte jeg ikke fange for jeg turte ikke padle så nært inntil steinene der bølgen var kraftigst. Jørn og jeg fikk noen helt greie småsurf, men det var Johnny som fikk den største padleopplevelsen. Jeg så ikke hendelsen selv, men de andre har gitt meg en levende skildring av hva som skjedde:

På vei nedover i en kraftig surf pløyde tuppen av kajakken hans seg ned i vannet og gjorde at båten ble stående loddrett i vannet før den veltet fremover, man kan si at Johnny og kajakken slo en fremover-kollbøtte... Surfebølgen brøt over ham, og han ble liggende opp ned mens han ventet på at vannet skulle roe seg før han rullet opp igjen. Jeg må si meg imponert når folk begynner å slå hjul mens de padler, altså.. hehe.. Er det for kjedelig å padle rett frem, Johnny?

Skulle gjerne ha hatt bilde av stuntet til Johnny, men dessverre er dette alt jeg har å by på:
Vi holdt ikke på så lenge før det var på tide å sette kursen tilbake igjen, og jeg skulle ønske vi kunne ha blitt der litt til. Det ble ikke like mye action på søndag som det var på lørdag, jeg veltet ikke én eneste gang, hehe, men det var utrolig morsomt allikevel. Lørdagens strabaser var nok litt i overkant av hva jeg trivdes med, så jeg er egentlig glad det ikke ble en repetisjon på søndag. Den andre gruppa padlere hadde nok litt røffere søndagspadling enn oss (med Johnny's loop som et mulig unntak), for jeg hørte rykter om skyving av kajakker (med padlerne oppi) ut i vannet fra høye bergvegger og andre avskrekkende ting. :o) Det tar nok litt tid før jeg føler trangen til å bli med på slike ting...

For meg var denne helgen full av skrekkblandet fryd, og jeg er så glad for at jeg har fått være med på dette arrangementet. Bølgefestival er å anbefale!

9 kommentarer:

 1. Det der så jo skøy ut! Bølger er artig, men jeg tør ikke holde på så nært steiner og sånt, det ser jo bare farlig ut. (Og der det bryter fast, er det gjerne stein rett under...) Skulle gjerne vært der ja.

  SvarSlett
 2. Det var skikkelig gøy! Ordet 'farlig' var nok innom tankene mine når jeg var i nærheten av steinene, ja, men vi brukte jo hjelm, så det var nok ganske trygt. :)

  SvarSlett
 3. Dæven så flink du er blitt til å gjenskape historier :-)
  Dette var morsom lesning. Spesiellt siden jeg ikke var med på lørdag (Den heftigste dagen som jeg nok får høre om i lang lang tid he he..)

  Men gamlefar koste seg stort på søndagen.
  Det var skikkelige Jølle-forhold :-)

  Nå blir det mer bølgepadling.
  Må jo holde følge med ungjentene ;-)

  SvarSlett
 4. Takk for det, Jørn. :)

  Du har nok rett i at du vil få høre om lørdagens padling i lang tid fremover. hehe.. :)

  Søndagen opplevelser var heller ikke ille, som sagt skulle jeg ønske vi kunne ha holdt på lenger...

  Og blir det bølgepadling fremover kan du være sikker på at jeg blir med!

  SvarSlett
 5. Morro med slike blogger men ikke morro å ikke kunne være til stede eller delta-
  Hilsen Kvase-helios

  SvarSlett
 6. Så koselig at du tittet innom bloggen min og la igjen en kommentar, Kvase. :)

  Det er jo ikke alt man får blitt med på, men jeg er veldig glad for at jeg fikk med meg bølgefestivalen. Nå vil jeg bare ut i bølger igjen snarest mulig. hehe. :)

  SvarSlett
 7. Sansene våkner, føler seg levende, våt og salt.

  SvarSlett
 8. Jepp! Jeg regner med at du er med på neste bølgefestival, Odd. :)

  SvarSlett
 9. Flott å lese rapport frå festivalen! Bølgjer er artig, men greitt å synfare litt først..

  Fine bilete!

  SvarSlett