søndag 15. mai 2011

Rømua - 14.05.11

Lørdag fikk jeg være med på padletur oppover Rømua; en liten, brun elv som renner ut i Glomma nedenfor Bingsfoss. Jeg og Sverre møttes ved 12.30 tiden og var på vannet rundt kl. 13. Været var veldig flott; solskinn med noen skyer tilfeldig kastet utover himmelen, og det var nesten litt for varmt til å padle i tørrdrakt.


Utsikt oppover GlommaVi la ut ved bredden av Glomma, padlet det lille stykket opp til utløpet av Rømua og satte kursen opp elva. Først ble jeg overrasket over hvor brunt vannet var, faktisk sølepyttfarget, men elva gjorde allikevel et godt førsteinntrykk.


Nordli bruElvebreddene var fulle av kratt, krokete røtter og rufsete trestammer, det ga en litt trollsk stemning når man padlet nær land.
Det var også noen små sideelver på vei oppover, og vi utforsket alle som var mulige å padle inn i. Men enkelte var så tilvokst av kratt at det var umulig å trenge seg igjennom, selv i en liten kajakk. Rådyr så vi også, selv om de fikk øye på oss først og vi fikk derfor bare et glimt av bakspeilet deres.


Noen sideelver var veldig små...

...mens andre var bredere, men uansett umulig å padle inn i.
Da vi hadde padlet ca 2 ½ - 3 timer kom vi frem til en fin rasteplass hvor vi gikk i land, der satte vi oss ned ved noen steiner og spiste, drakk kaffe, snakket og nøt freden en god stund. Sverre fikk til og med prøvd noen kast med ei fiskestang, men uten noen fangst å vise til.


RasteplassenEtter rasten fortsatte vi oppover, her ble elva noe smalere og det var mer kratt langs elvekantene. Det vokste mye mandelpil (Salix triandra) ved bredden, det er en tresort jeg ikke kan huske å ha sett tidligere. På stammene og greinene flasser den gamle gråaktige barken av og under er den nye barken rødbrun/kanelfarget, ganske artig trevekst egentlig. Hegg og gråor var det også mye av, og jeg fikk plukket med meg en del orekongler til bruk i akvariene mine. :)


Bekkeblom vokste i klynger langs elvebredden.


Et par km. ovenfor pauseplassen stengte en vegg av greiner og trestammer veien for videre padling, så vi snudde og padlet nedover igjen. Skyene var begynt å tette seg til og de slapp litt regn i hodet på oss, men det ga seg raskt. Fuglekvitter og mystisk knasing i buskaset fikk oss til å stoppe opp flere ganger, og vi lot oss drive nedover mens vi lyttet. Sverre har tydelig god greie på hvilke lyder som hører til hvilken fugl, og ifølge ham hørte vi (blant annet) måltrost, løvsanger og kjøttmeis. En gråhegre, og en del ender, ble skremt opp idet vi padlet forbi og flakset forbi over himmelen. Store fugler disse gråhegrene.


Denne kvisthaugen hindret videre padling oppover...

Stengt!

Heggen blomstret villig langs elva. :) Fine blomster...


Tilbake ved brygga fant vi ut at klokka var blitt nesten halv ni, så siden turen var på ca. 18 km hadde vi tatt oss makeløst god tid. :) En fin dag i kajakken, Rømua ga mersmak og skal definitivt padles igjen! :)


Takk for en flott tur Sverre!

2 kommentarer:

  1. Kvisthaug? Ikke beveren som har vært på ferde?

    SvarSlett
  2. Nei, her tror jeg faktisk det var flom som hadde vært på ferde, ikke bever... :)

    SvarSlett